— Houtpellets & brandhout

Pellets of houtpellets

Hout wordt al lang gebruikt om warmte mee op te wekken, maar deze brandstof werd een tijdlang minder gebruikt door de beschikbaarheid van gas en olie. In het begin waren deze een pak goedkoper, maar de laatste tijd zijn deze prijzen in een continue lijn aan het stijgen. Door deze continue prijsstijging van de energie én het feit dat we weten dat onze voorraad fossiele brandstoffen niet ongelimiteerd is, wordt hout weer meer gebruikt om warmte op te wekken. Pellets zijn geperste “blokjes” hout die verschillende voordelen hebben tegenover verbranden met houtblokken.


Wat zijn pellets

De letterlijke betekenis van het woord pellet is: “een doseerbare dosis stof in de vorm van een pil of knikker”. Een houtpellet is dus een dosis hout in een vaste gemakkelijk hanteerbare vorm. Een houtpellet heeft een vaste diameter van 6mm en is tussen de 1cm & 4cm lang. Deze zijn gemaakt uit afvalhout: meestal resten dood loof- of naaldhout uit onze eigen bossen of samengeperst houtafval van onze houtverwerkende bedrijven. Voor pellets gebruikt men enkel onbehandeld hout (zoals houtkrullen, houtstof en ander houtafval.Brandhout

Brandhout U vindt bij ons voornamelijk eiken- en beukenhout of een mengeling van beide. Eik en beuk zijn harde houtsoorten met een hoge stookwaarde en een warme vlam. Het brandhout is verkrijgbaar op verschillende lengtes :

  • 33 cm gezaagd en gekliefd
  • 50 cm gezaagd en gekliefd